De partnerles bij Zwangerschapsyoga – hoe zit dat eigenlijk?

Een beetje onzeker komen ze binnen, de vaders in spé. Een beetje lachend kijken ze elkaar aan. Het is de avond van de partnerles tijdens de cursus zwangerschapsyoga in Rotterdam. Ze zijn geplaagd en opgejut door hun vrienden op de sportclub “Ga jij mee naar de partnerles? Hahah, dan moet je mee zuchten en puffen met je vrouw?”

De partnerles bij Zwangerschapsyoga

Ik breek het ijs en geef de vaders een compliment dat ze het hebben aangedurfd om naar de partnerles te komen ondanks de grappen en grollen uit hun vriendengroep. De groep lacht. Ik vertel dat de gemiddelde eerste bevalling zo’n 11 uur duurt. 1 centimeter ontsluiting per uur plus een uurtje persen. 10 + 1 is 11 uur.

Samen sta je sterk

Van die 11 uur is de verloskundige of gynaecoloog slechts een beperkt gedeelte aanwezig. Als de ontsluiting rustig vordert en moeder en baby doen het goed dan ben je gewoon samen. De zorgverlener checkt de voortgang van de ontsluiting en is aanwezig bij de uitdrijvingsfase. Maar verder ben je gewoon SAMEN. De mannelijke blikken worden nu serieuzer. Blosjes verschijnen op de wangen. Alle ogen kijken mij aan, nu heb ik de aandacht. Je ziet ze denken, SAMEN, dat is best een ding.

En hoe fijn is het, ga ik verder, als jij weet uit welke fases de bevalling bestaat en wat je op welk moment kunt doen voor je vrouw en nog belangrijker samen met haar. Ik leg uit dat ik de mannen ‘door de bevalling’ heen ga praten. Wat gebeurt er op welk moment tijdens de bevalling in het lichaam van jouw vrouw en hoe kun jij herkennen of zij oké is.

Een relaxte vader is belangrijk

En nog belangrijker, wat kun je doen als zij het even niet meer weet? Het even kwijt zijn tijdens de bevalling is heel normaal. Jullie zijn op dat moment het geheugen van je vrouw. Natuurlijk is het haar lijf wat het kindje op de wereld zet maar je kunt het echt samen doen als een team. En onthoud, een relaxte vader heeft een positieve invloed op de bevallende moeder. Er wordt geknikt. De boodschap is geland, we kunnen beginnen met de les.

We oefenen de ademhaling, houdingen om weeën op te vangen, perstechniek en pershoudingen. Ik laat de partners hun vrouwen observeren. Waar zit de ademhaling? Hoe is haar houding? Wat vertelt haar lichaam jou. Tips om bij te sturen worden gegeven. Vragen gesteld en beantwoord. Maak het bewust mee, die bevalling, het is gaaf om ouders te worden, hoor ik mijzelf tenslotte zeggen. De les is ten einde, ik geef alle vaders persoonlijk een hand en wens ze alle goeds.

De stoerste man uit het gezelschap kijkt mij indringend aan. “Martine, elke eerste les van de maand is er toch een partnerles? “Ja dat klopt, antwoord ik.” Oké, fijn, want ik vond het zo interessant en voel mij nu veel meer relaxed, ik denk dat ik nog een tweede keer kom” Natuurlijk zeg ik, je bent meer dan welkom. Zijn vrouw geeft mij een knipoog… de partnerles, je moet het maar durven ?

Heb je vragen?

Ik hoor graag van je.
CONTACT

Leave a Reply