Vertrouw op jezelf

In de media lezen en zien we de ene discussie na de andere. Hoe (on)veilig is een thuis versus ziekenhuisbevalling. We denken van te voren na over hoe de bevalling zou moeten gaan verlopen, het gebruik van eventuele pijnbestrijding etc. We denken alleen maar na en laten alle scenario’s de revue passeren. Waar is het vertrouwen in het vrouwenlichaam zelf gebleven? Vertrouw op jezelf! Je kunt het! 

Mijn doel als zwangerschapsyogadocent is dan ook om het continue denken omtrent de bevalling weg te nemen en het vertrouwen in het eigen lichaam te stimuleren. Zonder dat ik hierbij voorkeuren uitspreek voor een thuisbevalling versus ziekenhuisbevalling, wel of geen pijnbestrijding etc. En waarom? Omdat ik namelijk geen voorkeur heb. Wat ik veel belangrijker vind is dat een cursist positief terug kijkt op haar bevalling. Een bevalling die verliep zonder angst in een omgeving waarin zij zich veilig voelde, of dat nu thuis was of in het geboortecentrum. En dat betekent dus ook niet dat deze bevalling verlopen hoeft te zijn volgens ‘het boekje’. Of zoals je had gehoopt en verwacht. Ook als een bevalling anders verloopt en er bijvoorbeeld een knip of vacuumverlossing aan te pas komt, kun je er nog steeds positief op terug kijken. Hoe doe ik dat?

Gezonde spanning

Een gezonde spanning voor je eerste bevalling is normaal. Het is nieuw dus je weet niet wat je te wachten staat en je hebt natuurlijk verhalen gehoord van vriendinnen, er over gelezen en/of beelden van gezien. Toch zeg ik altijd tegen mijn cursisten “schuif alle bevallingsverhalen maar van tafel en leg er een wit vel papier voor terug, daarop komt jouw eigen verhaal van jouw bevalling en dat is uniek”.

Het vertrekpunt voor rust en vertrouwen in het eigen lichaam is de juiste ademhaling. Ook als je niet zwanger bent zorgt de enige natuurlijk ademhaling van het menselijk lichaam (de buikadembeweging) voor rust. Door laag in de buik te ademen maakt je lichaam endorfines en Oxytocines aan. Dit zijn natuurlijke pijnstillers, wel zo handig als je aan het bevallen bent! Naast verschillende ademhalingstechnieken staan we ook uitgebreid stil bij ontspanningshoudingen. Last but not least; de perstechniek. Die oefenen we uitgebreid, want met zelfvertrouwen persen is het halve werk.

Vertrouw op jezelf. De basis van een goede bevalling.

Als je mijn zwangerschapsyogalessen hebt gevolgd dan weet je dat je er alles aan hebt gedaan om je optimaal voor te bereiden op jouw bevalling. Je ziet dan jouw bevalling met vertrouwen tegemoet en daardoor kun je alle gedachtes die je er over hebt ook beter loslaten. Dit zorgt voor een ontspannen en positief gevoel! Vertrouw op jezelf. De basis van een goede bevalling.

Heb je vragen?

Ik hoor graag van je.
CONTACT

Leave a Reply